© Rootsville.eu

Terry 'Harmonica' Bean (US)
tiltle: Drop Dead In Front Of Your Door
music: Blues
release date: 2024
info artist: Terry 'Harmonica' Bean


© Rootsville 2024


Terry W. “Harmonica” Bean werd geboren op 26 januari 1961. Hij is een Amerikaanse bluesharmonicus, gitarist en songwriter. Sinds 2001 heeft hij zeven albums uitgebracht en is hij verschenen in drie filmdocumentaires. Bean heeft zich toegelegd op het promoten van oudere bluesstijlen, zoals Delta en Hill country blues. Bean werd geboren in Pontotoc, Mississippi, waar hij nog steeds woont. Zijn vader Eddie Bean was gitarist in een elektrische bluesband en hij moedigde Terry aan. In 1988 zag Terry Robert Lockwood, Jr. spelen op een muziekfestival in Greenville, Mississippi en raakte geïnspireerd om op te treden. Terry werd veelzijdiger en werkte samen met T-model Ford, Asie Payton en Lonnie Pitchford. Terry's debuutalbum “Here I Am Baby” werd uitgebracht in 2001. Terry's albums omvatten “Catfish Blues” uit 2014 op Wolf Records en twee albums op het CD Baby-label.

Het album opent met "Boogie With Me People" geschreven door Terry, en de tekst "boogie in the morning, boogin' at noon, boogin' all night long". "How Many More Years (Are You Gonna Wreck My Life) is van Chester Burnett a.k.a. Howlin' Wolf en werd voor het eerst opgenomen in 1951. "I Can Be Your Man" en "How Much I Love You" zijn nog twee originele nummers van Terry met zijn lage harp; terwijl hij speelt met zowel helderheid als nuance. "It's A Man's World" is de klassieker geschreven door James Brown en B.J. Newsome met de tekst "It's a man's, man's world, but it would't be nothin' without a woman or a girl". "Pretty Girl" is nog een origineel "you know I love you little baby, you know I love you little girl".

"She's A Hot Baby" is nog een nummer van Howlin' Wolf dat voor het eerst werd opgenomen in de vroege jaren 50. “Drop Dead In Front Of Your Door” en “She Moves Me” zijn twee nummers van Muddy Waters, de laatste nam Muddy voor het eerst op in 1971. “I’m Ready” geschreven door Willie Dixon werd opgenomen door Muddy in 1978. De afsluiter “Help Me” werd geschreven door R. Bass, Sonny Boy Williamson en Willie Dixon, en sluit dit mooie album af. Terry heeft zich toegelegd op het promoten van oudere bluesstijlen, zoals Delta blues en Hill country blues. “Wat ik stimulerend vind, is dat mensen de blues horen zoals ze die vroeger hoorden”. Op “Drop Dead In Front Of Your Door” is Terry “Harmonica” Bean trouw gebleven aan zijn missie. (Richard Ludmerer)


tracks:

1. Boogie With Me People (3:33)
2. How Many More Years (Are You Gonna Wreck My Life) (6:13)
3. I Can Be Your Man (2:54)
4. How Much I Love You (3:50)
5. It's A Man's World (3:50)
6. Pretty Girl (2:43)
7. She's A Hot Baby (5:51)
8. Drop Dead In Front Of Your Door (4:43)
9. She Moves Me (4:11)
10. I'm Ready (5:29)
11. Help Me (2:20)